lördag 9 februari 2013

Hög puls med Tabata

Igår fick jag ett sms från maken när jag var på jobbet. Han hade sett ett inslag om en ny träningsform på TV4:as Nyhetsmorgon som kallas Tabata. Träningen skulle visst bara ta 4 minuter om dagen i anspråk och man skulle utföra den varje dag. Ett träningspass på 4 minuter kan man ju faktiskt hinna med. Tydligen skulle man köra på hög intensitet i 20 sekunder och vila i 10 sekunder, sedan upprepa detta 8 gånger för att få ihop sina 4 minuter. Det påminner lite om bodyrock och ZWOW i med en hög intensitet och korta pass.

Idag testade vi. Körde varannan knäböj med hantlar som lyfts över huvudet och varannan "slägga" med 5 kg. Efter ett set tog vi pulsen med en app som maken har hittat. Den visade inte så högt som vi hade önskat. Vi ville komma upp på minst 120 slag per minut. Därför bestämde vi oss för att köra ett set till. Efter det setet kom jag upp i 122 slag per minut. Det kändes bra och vi var nöjda där. Vi beslutade oss för att nästa vecka testa den här träningsformen och sedan utvärdera den när veckan har gått.

Så läste jag lite på sidan. Där stod att nybörjare skulle köra 1 till 2 set om 4 minuter, med en paus på 1 till 2 minuter emellan. Vi ändrade vårt beslut. Vi kör en vecka med 2 set om 4 minuter. Det innebär en träningstid på 10 minuter. Det går att hitta både övningar och en klocka med musik som säger dig när du ska köra och när du ska pausa på sidan. Det ska bli spännande att se var vi tycker om Tabata när veckan är slut och huruvida vi kommer att fortsätta använda oss av den träningsformen, eller om vi kommer att gå tillbaka till att träna 2-3 gånger per vecka.

Det var en till som ville vara med och träna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna tips, råd och tankar! Jag blir så glad för dina kommentarer! :D